Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Závody dračích lodí

01.06.2010 19:58

Poslední sobotu měsíce května pořádali kanoisté z O.N.Vsi závody dračích lodí firemních posádek. A protože spousta dospělých "draků" jsou rodiči -náctiletých ratolestí, otevřeli i kategorii "dráčat" s názvem "Dračí lodě dětem" a pozvali také děti z  Dětského domova Uherský Ostroh. Každá posádka musí mít 20 členů + kormidelníka + bubeníka. Všichni měli možnost tří tréninků, ale při stále nepříznivém počasí byli mnozí rádi za jeden. Přišel den "D" - kola nachystaná, dračí trika také, svačin plné batohy a vyrážíme směr Slovácké moře. Na místě zjišťujeme, že máme čtyři soupeře. Následuje suchý trénink, sváča, fotbálek, zase sváča, a kdy že to pojedeme ? Už, už, už,... Nasedáme. Jeden nám chybí. Nevadí, z davu přihlížejících bereme posilu. A jedeme na start. Vítr a vlny jsou proti nám, ale také i proti našim soupeřům. Vyrovnáváme loď, deset vteřin do startu, pádla do vody,... a ... výstřel. Vyrážíme. Vypadá to, že stojíme na místě. Zabíráme, jedeme. Jedni soupeři jsou již za námi. Dvě stě metrů je neskuetečně dlouhých, a ta bubenice, pořád bubnuje a žene nás. Třetí místo ještě není naše, zabereme, musíme, HURÁ - o dračí jazýček jsme dojeli na třetím místě. A teď to ještě musíme potvrdit. Druhá jízda je ve stejné režii. Na prvním místě domácí dráčci ze základky z O.N.Vsi, druhé místo urvala základka z Bílovic a my jsme opravdu třetí ! Za námi zůstaly obě lodě z UH ze školy UNESCO. Stupně vítězů, pohár(ek) nad hlavu, úsměvy do fotoaparátů. Pár minut slávy jsme si užili a teď už zase pokračují v závodech dospělí. V hlavách se nám honí otázka - pojedeme příští rok ? ANO !!!

Info o DRAČÍCH LODÍCH

Dračí lodě se objevily před více než 2000 lety v Číně. Odtud jejich typické dračí hlavy na špici lodě a jejich celkové zbarvení. Jejich novodobá zmínka se datuje k roku 1976, kdy se uskutečnil první festival dračích lodí v Hong-Kongu. Odtud se sport bleskově rozšířil do celého světa, kdy k roku 2007 se této disciplíně aktivně věnuje přes 50 miliónů sportovců z více než 50 zemí světa. Od roku 1995 mezinárodní federace dračích lodí pořádá oficiální mistrovství světa i mistrovství Evropy. V Pekingu 2008 se připravuje zařazení dračích lodí do programu olympijských her.

Dračí loď je dlouhá 12,5 metrů, bez posádky váží kolem 250 kg má tvar otevřené kanoe s dračí hlavu na špici a dračím ocasem na zádi. V sestavě je maximálně 20 vsedě pádlujících závodníků (10 nalevo a 10 napravo) a bubeník, který sedí na špičce čelem k posádce a udává rytmus údery do bubnu a kormidelníkem stojící na zádi a řídící směr. Zpravidla se jede vždy v sudém počtu, jelikož by lichý počet závodníků mohl vychýlit loď. Závodí se v drahách na vzdálenosti 250, 500 a 1000 m. Dlouhá trať na 2000 m se jezdí na kola s otáčkami. Kategorie se dělí dle věku a pohlaví (jezdí se i mix).

Zdroj a fotky: www.zkola.cz