Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Z Moravy do Prahy

21.02.2017 00:00

Projekt PUTUJEME DO MINULOSTI umožnil části dětí z Dětského domova v Uherském Ostrohu třídenní návštěvu stověžaté matičky Prahy. Vybaveni programem, mapkami města, metra, tramvají, adresou ubytování, kontakty / pro případ ztráty sebe sama / a velkým očekáváním dorazili na hlavní nádraží, kde začínalo to pravé dobrodružství. Na každý den měly děti připraveny úkoly – vyhledat různé varianty trasy do určeného cíle, před prohlídkou historického místa vědět a znát co nejvíce o daném objektu. Kde jinde začít putovat do minulosti naší země, než na Vyšehradě. Vstup Táborskou bránou, kolem Rotundy sv. Martina, vyhledávání slavných osobností na Vyšehradském hřbitově, prohlídka Baziliky sv. Petra a Pavla, pověsti spojené s Vyšehradem o kněžně Libuši, udatném Bivojovi, bájném koni Šemíkovi nebo dívčí válce, to vše děti hltaly a se zaujetím prohlížely. Ten den je ještě čekala procházka po Náplavce, kolem Národního divadla, po Národní třídě, odpočinek na Václavském náměstí a posledním cílem dne bylo Staroměstské náměstí, orloj a cesta na ubytování.
Druhý den se děti začínaly lépe orientovat v trasách metra, vyhledávání bylo snazší, a tak cesta na Pražský hrad nebyla žádný problém. Čekalo je Slavnostní střídání stráží v doprovodu Hudby Hradní stráže, prohlídka Katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha, Starého královského paláce, Baziliky sv. Jiří, Zlaté uličky, Daliborky. Odtud se vydali po starých zámeckých schodech směrem na Karlův most, až na Václavské náměstí, kde je potěšilo milé setkání s kamarádem z DD Lukášem, který zde studuje vysokou školu.
Poslední den se  dětí cítily jako praví „pražáci“. Všichni měli pocit, že všechno zvládnou, ale nakonec museli uznat, že se dokáží během chvilky ztratit a je proto lepší se držet ve skupině. Cílem dne byla lanovka na Petřín, Petřínská rozhledna, Zrcadlové bludiště, následně Lenonova zeď, Kampa, Karlův most, rozloučení s Václavákem a „pražská konečná“ na hlavním nádraží.
Na zpáteční cestě do dětského domova děti po zásluze odpočívaly, vzpomínaly na místa, která viděly, probíraly, co je zaujalo nejvíce a kam by se chtěly vrátit. Během těchto dnů se naučily spoustu nového z dějepisu, zeměpisu, ale procvičily si i práci s mapou, orientaci ve městě, samostatnost, komunikace, odvahu a nápaditost.
Tímto ale projekt PUTUJEME DO MINULOSTI nekončí. Máme za sebou Velehrad, Prahu a ještě nás čekají další krásná, historická místa naší země, na která se moc těšíme a určitě Vás čtenáře, budeme informovat J.
Bc. Iveta Sládková, vychovatelka
Fotky: https://dduhostroh.rajce.idnes.cz/NF_Albert_-_Putovani_do_minulosti_-_Praha_21._-_23._2._2017