Ovocný sad v Buchlovicích je v těchto dnech plný krásných, voňavých jablek a jak se trhají a sklízí, si měly možnost vyzkoušet i starší děti z Dětského domova v Uherském Ostrohu. Naučily se poznávat některé odrůdy, vyzkoušely si náročnou práci, která se dělá bez ohledu na počasí, aby se sklizeň zvládla do mrazů. Za odvedenou práci si odvezly do domova jablka, která si budou moci brát do školy na svačiny.
Ty uložily do skladu, a ještě zvládly část zpracovat. Na odšťavňovači vyrobily skvělý mošt, to byla pro děti novinka, většina jej pila poprvé v jejich životě.
Další část jablek nastrouhaly, udělaly těsto a upekly závin.
Poslední část byla na křížaly, sušená jablka, na kterých si děti pochutnají až o vánocích.
Celým domovem se linula vůně jablek, skořice a všichni netrpělivě čekali na první ochutnávku svých výrobků. Znáte něco lepšího, než si dát v deštivém večeru teplý závin?
Bc. Iveta Sládková, vychovatelka
https://dduhostroh.rajce.idnes.cz/Vune_a_chut_podzimu_listopad_2015