Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Strážnický modrotisk

02.03.2022 00:00

Víte, co je modrotisk? Asi ano, ale málokdo se setkal s jeho výrobou. První naše setkání proběhlo před rokem a půl, kdy nás paní ředitelka z Dětského domova Strážnice Bc. Olga Lysá pozvala na turistický sraz dětí dětských domovů přímo k nim do Strážnice. A na programu měla právě návštěvu Muzea modrotisku. Návštěva nás tak nadchla, že jsme začali hledat podporovatele, který by nás finančně podpořil. My ho našli. Stala se jím Nadace SYNOT, které se velmi líbilo spojení praktické činnosti dětí s ukázkou nehmotného kulturního dědictví UNESCO. DĚKUJEME.

Domluvili jsme se s paní Gabrielou Bartoškovou, která je mimochodem pátou generací rodinné firmy, o realizaci workshopu a zbývalo už jen přijet v domluveném termínu. Zájemců bylo víc než dost, a tak se muselo vybírat podle více kritérií. Zůstala poslední jedenáctka, kterou paní Bartošková seznámila s historií dílny, historií modrotisku, předvedla možnosti tisku prostřednictvím forem, sítotiskem, malbou vlastní fantazie. Ukázala nám fotografie s výslednými pracemi módních návrhářů, ale i nadšenců modrotisku. Závěrem nám bylo předvedeno vlastní barvení indigem. Čas utekl velmi rychle, až nám bylo líto, že končíme. Paní Bartošková se svými spolupracovníky nám všem ukázala krásnou a zároveň fyzicky náročnou práci, ukázala, že modrotisk potřebuje trpělivost, dodržování stanovených postupů při dané technologii, nic se nedá uspěchat a také že se vůbec modrotisk nemůže kamarádit se zbrklostí.

Vše bylo domalováno, vše bylo dotištěno a my se těšíme na náš konečný výtvor, který uvidíme až o několik dnů později. Moc děkujeme paní Gabriele Bartoškové a jejímu týmu za vstřícný a milý přístup a věříme, že své řemeslo budou předávat dál napříč generacemi. Jsou to nadšenci a mají modrotiskové srdce. Jejich práce je úžasná, děkujeme.

A všem vám doporučujeme návštěvu Muzea modrotisku, určitě se nudit nebudete.

Teta Veronika + Sylva + Jana