Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Noc s Andersenem 2015 - „Mohu-li číst, mohu cokoli…“

27.03.2015 00:00

Již v  roce 2014 jsme v Dětském domově v Uherském Ostrohu obnovili tradici pořádání  Noci  s  Andersenem.  A proto obzvlášť potěšilo, když nás letos pozvaly autorky projektu Hanka Hanáčková a Mirka Čápová, abychom tuto  kouzelnou  noc  strávili společně s nimi a dalšími dětmi  v Knihovně  B. B. Buchlovana  v Uherském Hradišti.

            V pátek 27. 3. 2015 tedy nás a další děti očekávala  bývalá synagoga  a my zaujali svá místa. Na počátku programu nás přivítal sám Bedřich Beneš Buchlovan a seznámil nás se soutěží, jíž se mohou děti zúčastnit. Práci kriminalistů jsme si vyzkoušeli společně s inspektorem Vrťapkou, kterého nám představil spisovatel Petr Morkes. Při hledání pachatele zločinu jsme museli vyřešit několik  úkolů a na základě získaných indicií postupně vyřadit jednotlivé podezřelé. Povedlo se a nejlepší detektivové byli odměněni.

            Největší překvapení nás však teprve čekalo.  Navštívit nás přijela sama manželka prezidenta České republiky paní Ivana Zemanová. Pozdravila nás a připomněla, že sama velmi ráda čte.  Od samotného pana Andersena pak dostala knihu pohádek, ze kterých nám přečetla tu O skřítku Uspávači. Ještě společné foto a rozloučení.

            Báječná zábava nás čekala s kouzelníkem Jirkou Hadašem a jeho neposlušným papouškem Popcornem. Když jsme vyprovodili děti, které odcházely domů, prošli jsme se večerním městem a pokusili se vyřešit první úkoly soutěže.

            Pak na nás již čekala ztichlá a tajemná budova knihovny. Rychle do dětského oddělení, vyhledání spacích místeček a příprava pelíšků. Ale překvapení ještě nekončila - po absolvování soutěže, ve které dětí prokázaly své znalosti  pohádek, je čekala nejlepší odměna – noční košilky a pyžamka. Všichni je hned vyzkoušeli a již nesvlékli.  Nastal čas knížek…  Vybírání knih bylo obtížné, ale každý našel to své – četli se básničky, Ladík prožíval kreslené příběhy Supermana, děvčata se zamilovávala jako hrdinky románků, někteří už ví, jaké to bylo na hradě Bradě,  Angela zjistila, jak bojovat proti vlkodlakům, prvňačka Daniela přelouskala svou první knihu a nejmladší Karolínka se dozvěděla, co se skrývá v plínkách zvířátek…  

            Noc pomalu mířila k ránu, a tak honem aspoň na pár chvilek zalehnout mezi  police s knížkami  a nechat si zdát pohádkové sny.  Čtení postupně všem zamykalo víčka, i když někteří  zřejmě i ve snu prožívali  dnešní dobrodružství a vykřikovali ze spaní. 

            Probouzení je těžké, vstávat se nechce a opouštět knihovnu již vůbec ne.  Kouzelná noc plná zážitků se však  rozplynula v moři času. Rozcházíme se domů, ale do knihovny se brzy vrátíme. Děkujeme!

https://dduhostroh.rajce.idnes.cz/Noc_a_H._CH._Andersenem_27._3._2015