Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Místo hraček zážitky. Dětem z dětského domova pomůže vánoční sbírka

12.12.2023 00:00

Na dárcovské platformě Donio byla založena vánoční sbírka pro děti z dětského domova Uherský Ostroh, které vyrůstají bez rodičů nebo se ocitly v obtížné životní situaci. Kromě hraček si ale letos děti přejí také zážitky, na jejichž uskutečnění se můžou podílet dárci. Zakladatelé sbírky pro děti vybrali 12 poznávacích a zážitkových výletů ve Zlínském a Jihomoravském kraji, které jsou naplánovány na příští rok.

Na nové zážitky se těší také devítiletý Honza, který přišel do dětského domova se svou starší sestrou před dvěma lety. Rodina sourozenců nefungovala, matka je vůči dětem omezena ve svých právech a otec na vše nestačí. Oba sourozenci byli hodně zanedbaní, neměli žádné návyky, ke všem činnostem se stavěli velmi negativně, včetně školy. Mravenčí prací vychovatelů dětského domova se podařilo Honzu se sestrou začlenit do kolektivu školy i domova. Sourozenci již také zažili své první úspěchy, což pro ně bylo cizí a nepoznané.

„Motivovat děti k psaní dopisů Ježíškovi nebo kreslit svá přání uprostřed léta, kdy se plánují Vánoce v dětském domově, bývá velmi obtížné. I tak si děti přejí hračku, kterou viděly u kamaráda ve škole. Hračky pod vánočním stromečkem mají však jepičí život, chvilku zabaví, potěší a postupně se vzdalují až nejsou. Proto chceme dětem nabízet zážitky. Ty v dětech zůstanou, nikdo jim je nevezme a v určitém čase života si vzpomenou, co prožily,“ přibližuje smysl sbírky ředitelka dětského domova v Uherském Ostrohu, Jana Frühaufová.

Zážitky na celý život

K vánoční sbírce se připojila i dnes dvaceti čtyřletá Miroslava, která v dětském domově vyrůstala společně se svými třemi sestrami. Do samostatného života odešla z ostrožského dětského domova před pěti lety, s dětmi a vychovateli ale ráda nadále spolupracuje. Právě vychovatelům také děkuje za svůj současný krásný život. Pro děti pořádala dobrodružné výpravy, a to společně s dobrovolníky a skauty z Uherského Brodu.

„Jednalo se o víkendové pobyty, při kterých jsme se dětem snažily ukázat přírodu, věnovat jim svůj čas a pozornost. Za sebe můžu říct, že nejkrásnějším darem pro mě bylo, když za mnou děti chodily a byly nadšené ze zážitků, které s námi prožily. Pozitivní zpětná vazba od paní ředitelky domova bylo tím největším poděkováním pro mě a přitom stačilo tak málo. Darovat jim zážitky, které mají na celý život,“ říká Miroslava.

Podpořit děti z dětského domova Uherský Ostroh můžete prostřednictvím online sbírky zde: https://www.donio.cz/daruj-sen

 

Kontakt pro novináře:

Lukáš Kotlár

+420 776 850 471

kotlarlukas@gmail.com