Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Finanční gramotnost v podmínkách dětského domova Uherský Ostroh

02.02.2012 08:10

Již v loňském roce se náš dětský domov zapojil do projektu „Finanční gramotnost pro dětské domovy“. Tento projekt je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Společnost COFET, a.s.,která projekt pořádala, si jako motto svého projektu dala: „DĚTI Z DĚTSKÝCH DOMOVŮ MUSÍ BÝT VYBAVENY FINANČNÍ GRAMOTNOSTÍ JAKO ZÁKLADNÍ GRAMOTNOSTÍ NEZBYTNOU PRO ŽIVOT MIMO DĚTSKÝ DOMOV.“

Ptáte se, ..“co je to finanční gramotnost?“. Všichni víme, že naučit dítě v 1. třídě – číst, psát, počítat, je základní gramotnost, kterou je člověk vybaven pro celý život. A proč je finanční gramotnost nezbytná pro život stejně jako čtení a psaní ? Protože právě chybějící základy finanční gramotnosti způsobují, že lidé nevědí, jak hospodařit s penězi, jak je získat a udržet, protože se lidé příliš zadlužují. To jsou všechno nástrahy každodenního života. A pro děti z dětských domovů je velmi důležité se v této problematice orientovat.

V naší výchovné činnosti s dětmi v 1. rodinné skupině se zaměřujeme na pomoc dětem v oblasti finančních produktů a služeb,  a to tak, aby byli co nejlépe připraveni na „start do života“. V jednotlivých oblastech jsou zařazena témata: sestavení rodinného rozpočtu, návštěva banky, osobní účty pro děti, vedení kapesného a svých úspor, pracovní smlouvy, náležitosti úvěrové smlouvy. Tomuto všemu se věnujeme postupně – „po kapkách“ tak, aby si děti uvědomily, že finanční gramotnost patří k základní výbavě každého. Věnujeme se nejen teorii, ale i praktické části, kdy např. při návštěvě banky jako klienti získají informace o účtech pro mladé, nebo za jakých podmínek dosáhnou na úvěr na bydlení. S dětmi se v praktické části věnujeme i oblasti „jak sestavit rodinný rozpočet“, děti zjišťují ceny a spotřebu energií, vody, potravin, kolik stojí vybavení domácnosti apod.

Znalost problematiky finanční gramotnosti je u dětí z dětských domovů nezbytná, vzhledem k tomu, že mnohé po odchodu do života musí být samostatné, soběstačné a musí spoléhat sami na sebe.  


Dobromila Krysová, vychovatelka DD Uherský Ostroh