Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Farmařina, to je dřina…

30.04.2018 00:00

Odjezdu na naši oblíbenou farmu předcházelo balení, ale zejména velké těšení, díky kterému jsme zvládli dlouhou cestu do malé vesničky Mokřice u Krásné Hory / 12 obyvatel /.

Tady nás – partu dětí a vychovatele z DD Uh. Ostroh - už čtvrtým rokem přivítala s úsměvem a otevřenou náručí majitelka farmy Čapí Letky, Lucka Čápová. I letos měla pro nás překvapení, čerstvě narozené hříbátko poníka, které se v mžiku stalo miláčkem všech dětí a dostalo jméno Anabel.

Během pobytu jsme pomáhali s prací u slepic, koz, poníků, kačen, koz…Trhání kopřiv nedělalo nikomu problém, teď už děti ví, že kopřiva v puse vůbec nepálí, každý ji dokázal ochutnat. Kopřivovou královnou byla už druhým rokem Angela, fotbalistka Marie a vznešená Diana se učily dojit kozy a krávu, že se jim to dařilo, bylo vidět na spokojených zvířátkách a množství nadojeného mléka. Radek se projevil jako statistik, který měl skvělý přehled o počtu snesených vajíček a dokázal odborně pojmenovat každý zemědělský stroj. Michal se osvědčil coby komentátor z rádia, který všechno hodnotil, Honza a Ladislav super pomocníci při stavbě plotu a kydání hnoje. Diana, Monika, Daniela, Mariana a Kamila procvičovaly jemnou motoriku při otrhávání smrčkových výhonků na výrobu sirupu, učily se poznávat a sbírat léčivé bylinky, sbíraly vajíčka a peříčka u slepic a pomáhaly v kuchyni s přípravou jídla, po kterém se vždy jen zaprášilo. Aby ne, když se podávalo čerstvě nadojené mléko s müsli, vepřoknedlozelo, knedlík s bio vajíčky, domácí jogurt, šlehačka, domácí sýr Mazánek…

Nejen na všechny tyto dobroty, ale i na život na farmě si budeme muset chvíli počkat, protože další pobyt nás čeká až na konci srpna. Výjimku má jen Diana a Marie, které čeká na farmě brigáda během prázdnin, kde zúročí své zkušenosti z pobytů. Už teď se všichni moc těšíme!!!

Bc. Iveta Sládková, vychovatelka