Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Den Země jsme oslavili ptačí vycházkou

16.04.2016 00:00

V sobotu 16. 4. 2016 jsme se zúčastnili vycházky do přírody, abychom oslavili Den Země a také podpořili celorepublikovou kampaň UKLIĎME ČESKO. Tuto akci připravilo pro širokou veřejnost Přírodovědné centrum Vlaštovka při DDM Pastelka Uherský Ostroh, organizátorkou byla paní Hana Maxerová. Ač vstávání z vyhřátých peřin bylo velmi brzké, stálo to za to. Počasí nám přálo, usmívalo se na nás sluníčko. Vycházku kolem štěrkových jezer v Uherském Ostrohu skvěle komentoval ornitolog pan Petr Šimčík. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavostí ze světa ptačí říše, poslechli jsme si hlas a zpěv různých druhů ptáků např. Krutihlava, Pěnice i Slavíka. Díky statickému dalekohledu jsme ptáčky pozorovali i z blízka. Naskytla se nám možnost vidět Sýkoru modřinku, Potápku Roháče či Břehuli. Mohli jsme tak ptáky rozpoznat podle různých znaků např. velikosti, zbarvení a chování v prostředí. Během vycházky jsme pomohli nasbírat dva plné pytle odpadků, které do tak krásné přírody nepatři. Na závěr vyhlásil pan Šimčík nejaktivnějšího „ornitologa“ naší vycházky, a tím se stal Dominik z našeho dětského domova. Měl velikou radost z ocenění a krásného plakátu, který bude mít na památku pověšený v pokojí.

Program pokračoval na místním fotbalovém hřišti. Zde se představila Stanice ochrany fauny Hluk s dravci. Prohlédli jsme si Káně lesní (samečka i samičku), Orla stepního, Puštíka, Sovu pálenou, Poštolku a vzácné Káně Harrisova. Všichni jsme byli odvážní a dravce jsme drželi jako správní sokolníci na ruce. Tento úžasný zážitek nám budou připomínat památeční fotografie. Zapojili jsme se i do dalších aktivit – malování na obličej, jízda na koloběžkách, seznámení s fairtradovými potravinami (čaj, čokoláda...).

Jsme moc rádi, že jsme zúčastnili této úžasné akce, a hlavně jsme mohli pomoci přírodě, které si spoustu lidí neváží a zahlcují ji odpadem.

 

Děti a teta Sylva z Dětského domova Uherský Ostroh

https://dduhostroh.rajce.idnes.cz/Oslava_DNE_ZEME_ptaci_vychazkou_16._04._2016