Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Bezpečný pohyb na silnici aneb pěkné páteční odpoledne

02.05.2014 00:00

Dne 2. 5. 2014 proběhlo na Dětském dopravním hřišti v Uherském Hradišti odpoledne plné zábavy a poučení. Dětský domov Uherský Ostroh zde pořádal už 3. ročník bezpečnostní akce nazvanou - Bezpečný pohyb na silnicích.

Tato akce proběhla pod patronací krajského koordinátora Besipu pana Zdeňka Patíka, za přispění Autoškoly Jančara a pana Jančary, Autoškoly Holba a manželů Holbových, za aktivní spolupráce paní Mileny Šabatové z preventivního oddělení PČR v Uherském Hradišti a jejího kolegu pana Jiřího Štichu z dopravního inspektorátu PČR v Uherském Hradišti. Dopravní hřiště nám poskytla ZŠ Sportovní 777 v Uherském Hradišti, děkujeme panu řediteli Melichárkovi.

Celé odpoledne po okolí řádila bouřka, i nad Uherským Hradištěm bylo zamračeno a bylo vidět i blesky, ale příroda se smilovala a soutěž proběhla bez deště, co nás velmi potěšilo.

Soutěžního odpoledne se zúčastnili děti a vychovatelé z DD Uherský Ostroh, DD Bojkovice, DD Strážnice, DD Mikulov, DD Náměšť nad
Oslavou, DD, ZŠ a PrŠ Valašské Klobouky - Smolina a VÚ Janštejn, celkem 53 soutěžících.

Disciplíny byli různé - pro nejmenší děti do 7 let znalost pohybu na sinici, jízda na koloběžce nebo malém kole a přenášení míčku ve lžíci přes překážkovou dráhu, pro děti do 10 let byl test Besipu, jízda na kole a pak taky překonávání překážkové dráhy s míčkem. Děti do 15 let absolvovali test Besipu pro chodce a cyklisty, pak jízdu na kole a na závěr překážkovou dráhu s "alkobrýlemi"a nejstarší skupina nad 15 let opět test Besipu pro chodce a cyklisty, následně jízdu na kole a taky překážkovou dráhu s "alkobrýlemi".

Před začátkem celé soutěže organizátoři seznámili děti se základním pohybem na silnici a se základními značkami. Pro nejmenší, ale i pro některé starší bylo dobré zopakovat, která je pravá ruka a která levá, občas si to pletou. A pak už hurá do soutěží. Snaha všech o dosažení co nejlepších výsledků byla doslova hmatatelná. Nakonec vše zdárně dopadlo, nedošlo k žádnému zranění, všichni splnili zadané úkoly a než byly sečteny a podtrženy výsledky a připraveno vyhlášení výsledků, hlavní roli převzali příslušníci PČR a seznámili děti se služebním autem a jeho výbavou. Hlavně pro ty mladší to byl zážitek, i starší projevili zájem.

A jak to nakonec celé dopadlo?

V nejmladší kategorii do 7 let:

1. místo Pavel Mařík DD Strážnice
2. místo Daniela Rohanová DD Uherský Ostroh

3. místo Klaudie Schäferová DD, ZŠ a PrŠ Valašské Klobouky - Smolina

Kategorie 8 - 10 let:

1. místo Ibrahim Burda DD Mikulov

2. místo Alena Pössová DD Strážnice

3. místo Marie Rohanová DD Uherský Ostroh

Kategorie 11 - 15 let:

1. místo Natálie Svobodová DD Uherský Ostroh

2. místo Pavel Malík DD Uherský Ostroh

2. místo Rudolf Dreveňák DD, ZŠ a PrŠ Valašské Klobouky - Smolina

3. místo Michal Daniel DD Uherský Ostroh

Kategorie nad 15 let:

1. místo Zdeněk Novotný DD Strážnice

2. místo Kateřina Pagáčová DD Uherský Ostroh

3. místo Ivan Goroľ DD, ZŠ a PrŠ Valašské Klobouky - Smolina

Dětem byly předány hodnotné ceny a diplomy, které věnoval Besip. Další ceny darovali manželé Holbovi a další sponzoři. Upomínkové předměty a propagační materiály předala paní Šabatová z PČR Uherské Hradiště. Nejvíce radosti jako vždy udělali malé plyšové hračky.

Na závěr mi dovolte ještě jednou poděkovat všem organizátorům, spoluorganizátorům, vychovatelům ze všech dětských domovů, ale i dětem za krásně prožité odpoledne.

Věříme, že touto akcí jsme přispěli k větší bezpečnosti všech zúčastněných dětí.

Mgr. Jozef Mojžiš

vychovatel DD Uherský Ostroh

Fotky: https://dduhostroh.rajce.idnes.cz/BESIP_2._5._2014/