Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Noci s Andersenem, dny s Foglarem

29.03.2018 00:00

Že se děti z Dětského domova v Uherském Ostrohu zapojují pravidelně do akce na podporu dětského čtenářství Noc s Andersenem již asi víte. Letos se nám však povedlo prožít s Andersenem a Jaroslavem Foglarem, jehož knihy byly letošním tématem, nejenom noci, ale i dny.

Základnou pro naše zážitky se stal penzion U Černého potoka ve Vápenkách v podhůří Bílých Karpat. Probouzející se jarní příroda byla skvělou kulisou pro výlety s programem inspirovaným knihami Jaroslava Foglara, ale i knihami lesní moudrosti E. Setona. Turistické výšlapy byly proloženy vědomostními a dovednostními soutěžemi, každý si vyzkoušel svou fyzickou kondičku i odvahu při cestě nočním lesem. Poznávání stop a souhvězdí, práce s pilou, sekerou a kapesním nožem, rozdělávání ohně, morseovka, šifrování i kreativní tvoření s velikonočním námětem je jen částí aktivit, které si děti vyzkoušely. Velkým zážitkem bylo setkání se srnami, rozeznávání rostlin a ptáků, nalezení spadlých stromů se stopami bobřích zubů. A lov „bobříků“ se stal nedílnou součástí pobytu. Tradičně tím nejtěžším byl bobřík mlčení…

Večery pak patřily četbě úryvků z knihy Jaroslava Foglara Chata v jezerní kotlině, ale i stínovému divadlu a společenským hrám, doprovázeným výbuchy smíchu.

A knihy samozřejmě pomáhaly dětem v plnění všech úkolů – ať už ty od Foglara, ale i nejrůznější příručky a encyklopedie, které měly děti po celou dobu k dispozici. Letošní Noc s Andersenem se tak stala další v řadě, kterou si děti užily v neobvyklém prostředí a naplněnou nejen čtenářskými aktivitami.


Lenka Burešová, Bc. Dobromila Krysová, vychovatelky DD Uh. Ostroh


Fotky: https://dduhostroh.rajce.idnes.cz/Velikonocni_prazdniny_-_Vapenky_29.-_30._3._2018/