Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

ŽIJE S NÁMI, ŽIJEME S NÍ

04.11.2008 18:21

Málokdo z laické i pedagogické veřejnosti ví, že v dětských domovech mohou žít zdravotně znevýhodněné děti, umožňuje jim to „náš“ zákon č. 109/2002Sb. v platném znění. Takové děvče, říkejme mu třeba MARUŠKA, žije se svými třemi bratry v Dětském domově v Uherském Ostrohu. Marušce je 16 let, navštěvuje základní školu se speciálním individuálním vzdělávacím programem. Je znevýhodněna tělesně, mentálně i sociálně. Žije v rodinné skupině s dalšími šesti „zdravými“ chlapci, účastní se běžného života se všemi radostmi i starostmi. Práce s ní není vůbec jednoduchá, klade obrovské požadavky na vychovatele. Odměnou pro ně však je její neustále úsměvná nálada, radost z každého okamžiku všedního dne.

Abychom Marušce její život zpříjemnili, umožnili jsme jí různé aktivity, na které zase nedosáhnou ostatní děti. Neustálé katary horních cest dýchacích jí pomáhá léčit pobyt v solné jeskyni. Svalové křeče horních i dolních končetin uvolňuje kontakt s koněm v rámci hipoterapie. Jako ryba ve vodě se cítí v krytém bazéně při výuce plavání.

Pobyt Marušky v dětském domově je zároveň přínosem pro život ostatních dětí. Uvědomují si, že se takoví lidé rodí, učí se s nimi komunikovat, spolupracovat a hlavně ví, že patří k nám.

Zdroj: www.zkola.cz