Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Nevšední Velehrad

18.02.2017 00:00

V jednom zimním nedělním dopoledni jsme se vydali na výlet na Velehrad, kde jsme absolvovali výjimečnou prohlídku baziliky v rámci projektu „Putujeme do minulosti“. Byli jsme svědky zvonění na 300 let starých zvonech, z nichž ten největší, Josef, váží 4,9 tuny a používá se jen v době poutě, Vánoc a Velikonoc. Další dva, Prokop Florián a Jan zvoní denně 2x a na pohřby.

Z nejvyšších balkónků se nám otevřel výhled na chrámovou loď, nahlédli jsme na kruchtu – kůr, kde jsou umístěné varhany s barokní řezbou a mají 5521 píšťal.  Nádherné, bohatě zdobené prostředí a všudypřítomný klid vzbuzoval respekt a úctu i u těch nejvíce otrlých. Z výhledů z věží do okolní krajiny se nám tajil dech. Jako na dlani jsme měli celý Velehrad, hrad Buchlov i Barborku, cyklostezku a velkou část pohoří Chřibů.

Po prohlídce baziliky jsme se prošli celým areálem, kde jsme si prohlédli sochy světců i kostelík Cyrilku, pokračovali jsme na Modrou, kde nás ještě čekal kostel sv. Jana Křtitele. Ten je replikou velkomoravského kostela z 9. století, jehož základy jsou v těsné blízkosti. Zejména děvčata zaujalo, že se zde konají svatební obřady, k čemuž tento malý, romanticky kostelík přímo vybízí.

Tento výlet byl jinak zaměřený, než jak jsou děti zvyklé. Všichni byli spokojeni, nové informace jen hltali a snažili se povzpomínat, co si kdo přečetl v knihách ještě před výletem.  

Bc. Iveta Sládková, vychovatelka