Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Návštěva u Lichtenštejnů

13.05.2017 00:00

Za devatero horami a devatero řekami stál pohádkový zámek…Tak začínají pohádky a děti z Dětského domova v Uherském Ostrohu zažily přímo pohádkovou sobotu.

Stačila hodinka cesty a octly jsme se v zámecké zahradě státního zámku Lednice, kde dětem úžasem zářily oči, a docházela slova. Mladinká průvodkyně nám přiblížila život princezen a princů, dokonce i oni se museli učit a to ještě víc hodin, než dnešní děti. V herně obdivovaly hračky 300 let staré, které kupodivu nebyly zničené. Všechny zaujala informace, že pokud děti hračku rozbily, dala se opravit a čekaly až na narozeniny, kdy ji dostaly opravenou zpět. Takže žádná nová jako náhrada. Prohlédly si dřevěné kostky, kočárky pro panenky, panenky s porcelánovou nebo voskovou hlavičkou a dokonce i puzzle. Kožená aktovka, sešity s úkoly, výkresy s uměleckými ilustracemi, spousta knih, to vše patřilo zase do studovny. A všude uklizené, čisto, jak to? Neměly televizi? Ani počítač? Kdy chodili spát? Otázky nebraly konce a průvodkyně trpělivě na všechno odpovídala.

Ze zámku jsme se procházkou dostaly k Minaretu, který na všechny dýchl dalekým orientem. V přístavišti jsme nasedly na loďku směrem k Janohradu a cestou pozorovaly faunu a floru povodí staré Dyje, když se najednou mezi stromy objevila zřícenina Janhradu se svou romantickou atmosférou. Prohlídka loveckého zámečku byla zajímavá, poučná, ale i veselá díky vtipnému průvodci, který zaujal především naše děvčata. Nikdo z nás ani nevěděl, že se zde natáčely pohádky Sedmero krkavců, Princezna Fantagiro a pro Osadu havranů využili filmaři starý, uschlý dub a okolní přírodu.

Během cesty zpět k zámku jsme si povídaly o tom, jaké to asi bylo, když tudy projížděly kočáry s princeznami…Poslední prohlídka nás čekala v zámeckém skleníku, kde jsme se ztrácely v záplavě květů, obřích rostlin a octli se tak téměř jako v pralese.

Lednice, byla jedním z mnoha cílů našeho projektu, Putujeme do minulosti, díky kterému jsme se již dostaly do Prahy, na Velehrad a ještě nás čeká Kroměříž, Buchlov a Buchlovice. Máme se na co těšit!

Bc. Iveta Sládková, vychovatelka DD UO

Fotky: https://dduhostroh.rajce.idnes.cz/NF_Albert_-_Putovani_do_minulosti_-_Lednice_13._05._2017/