Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

"HOŘÍ, aneb..." z pohledu účastníků

14.09.2012 14:12

 

Ne vždy, když se ozve „Hoří“, musí to být ohrožení majetku nebo osob. Může to být i příjemně strávený den se zajímavým obsahem. V sobotu 8. 9. 2012 byly naše děti pozvány na 5. ročník soutěže „Hoří“, kterou pořádal Dětský domov Zlín Lazy. Sešlo se celkem 6 domovů a mohlo se začít.

Po úvodním přivítání všech domácí paní ředitelkou dostala slovo teta Denisa, která byla hlavní organizátorkou. Seznámila děti s tím, že letošní ročník soutěže bude zaměřen na prevenci a rizika internetu a sociálních sítí, na rizikové komunikační praktiky v sociálních sítích, kyberšikanu, sexting, zneužití a změnu identity, nutkavé užívání a závislosti, problematiku ochrany soukromí. Začátek proběhl ve dvou skupinách, kde byl dětem promítnut film „Seznam v bezpečí“. Už tato část mnohým bezstarostným „surfařům internetu“ otvírala oči, a to ještě netušili, co bude dál. Pak to pokračovalo. Soutěžní družstva si převzalo Občanské sdružení MADIO, které se ve své činnosti věnuje prevenci sociálně patologických jevů a tuto akci podpořilo spolu se Statutárním městem Zlín. Na šesti pracovištích se dětem věnovali odborníci, kteří je vtáhli do děje a ukázali všechny rizika internetu a sociálních sítí. Někteří se hodně divili, co všechno jsou „ochotni“ sdělit ze svého soukromí. Děti měly možnost např. předvést scénku z rizik facebooku a jeho řešení, vymyslet, namalovat a připravit reklamu proti kyberšikaně a prezentovat ji před ostatními, uvědomit si, jak jednoduché je dát někomu cizímu informace, test ke kyberšikaně atd.

Závěr proběhl taky netradičně, nebyl vyhlášen jeden vítěz, ale vítězství bylo pro všechny uvědomit si, jak zrádný je internet a sociální sítě hlavně pro mladé, byla doporučena východiska a řešení, jak správně postupovat, na koho se obrátit. Drobné dárky jako upomínka a „maskoti“ nafukovací zvířátka budou všem připomínat tento zajímavý a poučný den. Na závěr organizátoři připravili občerstvení a při té příležitosti proběhla i beseda. Bylo zajímavé poslouchat názory při příchodu bezstarostných uživatelů sociálních sítí s těmi čerstvě získanými informacemi. Většinou bylo znát uvědomění si svých chyb.

Děkujeme organizátorům ze Zlína za pozvání a už teď se těšíme na příští v pořadí šestý ročník. Čím nás opět překvapí? Přejeme hodně nových nápadů.

Mgr. Jozef Mojžiš, vychovatel DD Uherský Ostroh

Zdroj a fotky