Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Hoří, aneb jak se dělá divadlo!

13.02.2016 00:00
Když se řekne divadlo, každý z nás si většinou vybaví herce, možná ještě víme, kdo je režisér. Ale už nevidíme, kolik osob – profesí se kolem divadla opravdu „točí“.
Jak se dělá divadlo jsme se mohli na vlastní oči podívat v sobotu 13. února v Městském divadle ve Zlíně. Přijeli jsme na pozvání Dětského domova Zlín, Lazy.  V divadle nás přivítal pan Gustav Řezníček, herec tohoto divadla. Spolu s ním jsme divadlo prozkoumali úplně do sklepa až na půdu. Podívali jsme se do maskérny, kde se z pana Řezníčka stal Tomáš Baťa (tuto hlavní roli v současné době hraje). Viděli jsme sklad kostýmů, práci zvukařů a osvětlovačů, potichoučku jsme sledovali v hledišti zkoušku herců. Doslova jsme prolezli sklepení s obrovskou točnou a skladem plným rekvizit. Navštívili jsme stolařskou a malířskou dílnu, viděli práci parukářů a modistek. Byli jsme úplně všude !
Zajímavá byla také beseda a autogramiáda s herci. Jak pozorně děti poslouchaly, si mohly ověřit v soutěžním kvízu a jestli jsou nadanými herci, mohly předvést při výrobě kostýmu a ukázcepohádky.
Teď už víme, že divadlo, to nejsou jen herečky a herci, ale za tím, co vidíme na jevišti, se skrývá celý tým lidí – režisér, dramaturg, inspicient, vlásenkář, malíř, parukář, stolář, zámečník, zvukař, osvětlovač a pozor také důležitá profese – nápověda ! Všichni jsou „neviditelní“,  ale až půjdete příště do divadla, zatleskejte i jim !
 
Bc. Dobromila Krysová